Sfi, svenska för
invandrare

​Svenska för invandrare (Sfi) är utbildning i svenska för invandrade vuxna med annat modersmål än svenska. Sfi ger dig baskunskaper i det svenska språket och förbereder dig för det svenska samhället.

Det finns tre olika studievägar på Sfi:

  • Studieväg 1, Kurs A + B
  • Studieväg 2, Kurs B + C
  • Studieväg 3, Kurs C + D

Din utbildningsbakgrund och dina kunskaper i svenska språket avgör vilken kurs du startar i. Kurstiden är individuell. Du får betyg eller intyg efter varje avslutad kurs.

När du är klar med Sfi D kan du fortsätta att studera svenska som andraspråk på olika nivåer.

Innan anmälan till Sfi

För att kunna börja på sfi måste du ha fått dina fyra sista siffror i ditt personnummer.

Alla våra skolor har löpande intag till kurser inom Sfi. Det betyder att du när som helst kan anmäla att du vill läsa Sfi.

Är du nyinflyttad ska du ta med ett personbevis som visar att du är folkbokförd i Värmdö kommun. Om du har läst Sfi i en annan kommun ska du även ta med dina betyg.

Anmälan till Sfi

Innan du gör din anmälan behöver du träffa en studie- och yrkesvägledare. Tillsammans gör ni en individuell studieplan för dig, där ni kommer överens om vilka kurser du ska läsa. Syftet med den individuella studieplanen är att ge dig de bästa förutsättningarna för att lära dig svenska.

Studie- och yrkesvägledare har även drop in-tider för anmälan till Sfi. Vägledaren träffar du i kommunhuset (Skogsbovägen 9-11, Gustavsberg). När du kommer till kommunen anmäler du dig i Kontaktcenter och får ett könummer. Studie- och yrkesvägledare tar därefter emot besökare i turordning.

Kontakta vägledarna och se tider för drop-in

Mer information

Skolverkets information om Sfilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster