Fotoparken Sova med lampan tänd Hans Malm

Mall för nyhetsbild

Utställningen Sova med lampan tänd av fotografen Hans Malm visar bilder från Gustavsberg mellan åren 2005 och 2012. Fotografierna togs nattetid, i pausen mellan nedläggningen av den gamla porslinsfabriken och inflyttningen i de nya bostäderna på det före detta industriområdet.

Under en pappaledighet började Hans Malm fotografera i det folktomma samhället så snart tvillingarna hade somnat på kvällen. Han använde en gammal analog kamera, som han placerade på ett stadigt stativ för att undvika rörelse­oskärpa vid de långa exponeringstiderna som krävdes i mörkret.

Under flera minuter absorberade filmens emulsion det rödgula bakgrundsljuset från himlen över fabriksområdet, det flask­gröna skimret från gatlyktorna och det blåkalla strålkastarskenet från bandy­planen och Domusparkeringen. Ibland hjälpte även månen till. Tack vare vatten­partiklarna och snökristallerna i luften uppstod färger som inte syntes med blotta ögat.

Om Hans Malm

Hans Malm är född 1962 i Gustavsberg. Det här projektet gavs ut i bokform med titeln Sleeping with the Lights On på Kehrer Verlag, 2013. Andra böcker och utställningar har bland annat handlat om smartphone-boomen (#mobilism, 2015) och om rivningen av Slussen (2009-2016). Malm fotograferar även på uppdrag av allt från teatrar till industrier och har en dokumentär arbetsmetod han förklarar som ”att hitta i stället för att hitta på”.
Bilderna här är beskurna men kan ses i sin helhet på www.hansmalmfoto.se

 

Mer info Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

-
-
Fotoparken, Gustavsbergs centrum