Vårt Värmdö start

Denna artikel publicerades ursprungligen i Vårt värmdö nummer 3 2022

"Alla behöver hjälpas åt för att
skapa en bättre framtid"

Tvåbarnspappan Carl Kangas, ny kommunstyrelseordförande
i Värmdö kommun, drivs av att utveckla en hållbar skärgårdskommun med ledande skolor och en tryggare äldreomsorg tillsammans med invånarna och näringslivet.

Innan Carl Kangas steg in i Värmdöpolitiken på heltid 2017 var han företagare och delägare i ett konsultbolag. Men Carl har varit politiskt aktiv sedan tonåren och haft politiska uppdrag både i andra kommuner, såsom i Botkyrka där han växte upp, och i regionen. Han har en lång bakgrund som politisk tjänsteman, med befattningar både i utrikesdepartementet som politiskt sakkunnig och i Riksdagen.

Jag är uppvuxen i ett arbetarhem. Plikt och rätt har präglat mig och min uppväxt. Och vikten av att vara engagerad i samhällsutvecklingen och i civilsamhället. Jag är den första akademikern i familjen och det har jag den svenska skolpolitiken att tacka för. Det här hänger också ihop med mitt politiska engagemang. Jag har med egna ögon sett hur avgörande en bra skola är. En skola som utjämnar livschanserna och ger alla barn en bra start i livet. Det är en stor del av mitt varför.

Det är inte bara politik och samhällsfrågor som får ta plats i Carls liv. På fritiden umgås Carl helst med familjen och helgerna kretsar kring barnens aktiviteter och träningar. När Carl kopplar av bakar han gärna napolitansk pizza.

Förebilden i Carls liv är hans mamma. När hon var yrkesverksam arbetade hon ofta mer än heltid och hon var mycket engagerad i Carls och hans brors alla fritidsaktiviteter.

Jag tror att hennes engagemang har fostrat min syn på att alla behöver hjälpas åt för att skapa en bättre framtid för nästa generation. Det fanns ju lagkompisar som inte hade föräldrar som var lika engagerade och hennes insats var viktig också för dom.

Carl inspireras och drivs av utveckling. Allt från att få se sina två pojkar växa upp och bli självständiga individer till entreprenörer som lyckas, och att lösa samhällsproblem tillsammans.

På frågan om vad han är rädd för svarar han likgiltighet och när vi slutar bry oss om varandra. Då blir inte samhället bara kallare utan svagare.

Carl har bott på Värmdö sedan 2014. Närheten till vatten gjorde beslutet att flytta hit både enkelt och självklart.

Havet har alltid lockat mig och min sambo, och när vi bodde inne i stan var vi ofta ute med båten i Värmdös fantastiska skärgård på helgerna. När det väl var dags för hus och att skaffa barn kände vi att vi gärna ville bo i den här miljön på heltid. Det var ett självklart val.

Carl brinner för hållbarhet i skärgårdskommunen och ser attraktiva skolor som en värdefull framtidsinvestering.

Värmdö har en fantastisk potential att bli en hållbar skärgårdskommun, med framkomligheten som en stor utmaning. Den tror vi är viktig att jobba fokuserat med, för att få fram lösningar som både ökar framkomligheten och som också är klimatsmarta. Det är också viktigt med fler jobb på hemmaplan, vilket minskar behovet av att transportera sig ut ur kommunen för sin försörjning. Vi vill att attraktiva skolor ska vara något som Värmdö är känt för. För vi är övertygade om att en långsiktigt bättre framtid för Värmdö börjar med våra barn och unga.