Denna artikel publicerades ursprungligen i Vårt värmdö nummer 2 2023
Hoppsan, strömavbrott och kökspersonalen måste laga mat till nästan 300 barn! Vad gör vi då? Det fick förskoleköken på Torshälls, Blåsippans, Labyrintens och Munkmoras förskolor öva på under sista veckan i september.
Sista veckan i september varje år genomförs Beredskapsveckan, en årlig informationsinsats med syfte att öka människors motståndskraft inför kriser och krig.
Årets tema var Öva! och i Värmdö kommun genomfördes olika övningar, bland annat på flera förskolor och skolor.
I Torshälls, Blåsippans och Labyrintens förskolekök övades det flitigt under beredskapsveckan. Med övningar med namn som Å nej, Å hej och Å hoj övade köken tillsammans med Munkmora förskola och Viks skola på att laga mat under minst sagt annorlunda förhållanden.
Första dagens övningsscenario handlade om uteblivna leveranser, vilket gjorde att endast torrförråden kunde användas. Då bjöds det på anpassad salladsbuffé, fusilli, tomatsås och röda linser. Nästa dag gick övningen ut på att delar av måltidspersonalen inte kunde ta sig till jobbet. Det gjorde att förskolorna fick hälsa på hos varandra och det lagades anpassad salladsbuffé, frestelse med rökt hönskött, allt-i-ett-mat, enkel mat som räcker till många.
På morgonen under övningsveckans sista dag startades en telefonkedja – förskoleköken övade strömavbrott och måltidspersonalen fick bege sig med råvaror till skolmatsalen på Viks skola, där alla hjälptes åt att laga maten. Sedan transporterades maten ut till förskolorna med hjälp av vaktmästare. Väl på plats på förskolorna fick barnen äta ute i kåsor. På menyn stod det matvete, indisk daal och naan. Mat som också kan tillagas utomhus över öppen eld på muurikka.
– Det har känts viktigt under övningarna att barnen har fått varm och näringsrik mat. Genom att öva får vi tänka till kring vilka olika rätter som är möjliga att laga under de här speciella förhållandena, berättar Linda Sery, kock på Torshälls förskola.
En viktig del i övningarna har varit att få jobba och öva mellan enhetsgränserna. Nästa steg är att all personal som varit med under övningarna ska utvärdera och se vad som behöver skruvas på ytterligare, för att vara än mer rustade för en kris eller samhällsstörning.
– Det har varit jättespännande att få öva, inte bara för oss personal utan även för barnen, säger Tove Söderlund, kock på förskolorna. Barnen har varit nyfikna på hur vi kan använda mat som inte behöver kylskåp men också hur vi kan hjälpas åt och dela med oss av den mat som finns.
– Nu är vi rustade för nästa snökaos, avslutar Tove.
Och på frågan om barnen tyckte maten var god och om det var kul att få äta lunch ute kom ett rungande JAAA!