Vi har träffat gruppchef Linda Nyberg och före detta boende Roland Norberg och hans son Peter för att höra Rolands hjältehistoria och hur det är att bo på Djuröhemmet.
Vackert beläget på en av Värmdös skärgårdsöar hittar du Djuröhemmet. Ett äldreboende med 57 platser. Här arbetar gruppchef Linda Nyberg med en mängd specialister inom omvårdnad och äldrevård. Tillsammans med anhöriga skapar de individanpassade team kring varje boende.
– All personal här på Djuröhemmet är alla lika dedikerade att tillsammans göra sitt bästa för att våra boenden ska känna sig
trygga och få en meningsfull vardag, säger Linda Nyberg.
Djuröhemmet arbetar med ett så kallat motiverande förhållningssätt, med aktiviteter som ska stärka och underhålla. Alltid utifrån varje boendes önskemål och förmåga. Undersköterskan och aktivitetscoachen Qossay Abdelzahra är en av dem som hittar på roliga och motiverande aktiviteter. Allt från sittgympa och frågesport till allsång tillsammans med anhöriga.
– Varje torsdag får vi också besök av vårdhunden Daisy som hälsar på hos de boenden som önskar. Hos vissa hoppar hon upp i sängen. För andra gör hon konster eller trick. Daisy ger otroligt mycket och vi ser hur positivt hon påverkar våra boenden, säger
Linda Nyberg.
Att personalen på Djuröhemmet gör sitt bästa för att varje individ ska känna trygghet, få rätt omvårdnad och en meningsfull vardag kan Roland Norberg och hans son Peter bekräfta. Hit till Djuröhemmet kom Roland Norberg i januari 2018 efter att ha drabbats av en svår hjärnblödning. Roland Norbergs skador var så omfattande att han snart flyttades till Vårberg för att ett halvår senare komma tillbaka till Djuröhemmet.
– När pappa kom till Djuröhemmet andra gången trodde ingen av oss att pappa någonsin skulle bli bra igen. Så illa var det. Pappa satt i rullstol, hade afasi, stora svårigheter med motoriken och kände inte ens igen mig och brorsan. Det var oerhört svårt att se pappa må så dåligt, berättar Peter Norberg.
Men så kom vändpunkten. Roland Norbergs läkningskurva började att gå spikrakt uppåt, trots hjärnspecialisternas diagnoser om att de funktioner som inte kommit tillbaka efter två år, aldrig skulle göra det.
– I pappas fall blev det tvärtom. Efter två år på Djuröhemmet blev han bara starkare och starkare, och mådde allt bättre, säger Peter Norberg.
Roland Norberg förklarar att han tror att vändningen kom sig av rätt medicin och personalen på Djuröhemmet.
– Personalen var jättebra, berättar han. Bland annat sjuksköterska Lovisa Frank. Och vartefter som jag blev starkare vågade jag prova och testa på mer för att se hur mycket jag klarade.
– När Roland började må bättre blev det också lättare för oss att förstå behoven som växte fram i takt med läkningen, förklarar
Linda Nyberg.
Linda Nyberg berättar vidare att teamet är en av Djuröhemmets framgångsnycklar. Där ingår anhöriga, i de fall det finns.
– Här har vi ett jättefint exempel på att anhöriga är en mycket viktig
pusselbit för att få till en bra vård. Rolands familj har varit helt fantastisk. Vi har stöttat varandra, lyssnat in och hjälpts åt.
Roland Norberg är en sann hjälte, och hans och sönernas resa en solskenshistoria. I dag är Roland så stark att han har flyttat till
en egen bostad, med assistans.
– Jag längtade efter något mer och ville flytta hem. Då hjälpte personalen mig att utmana mig själv. Bland annat tog jag långpromenader själv och besökte min fru Angelikas grav på kyrkogården, berättar Roland.
– På Djuröhemmet drivs vi av att motivera, aktivera och skapa ett individanpassat äldreboende som möter upp alla våra boendens unika behov. För Roland blev det ett eget boende. Sedan är Rolands resa en unik solskenshistoria som är få förunnade. Men det visar ändå på vårt sätt att arbeta, förklarar Linda Nyberg.
Nu längtar Roland efter att resa utomlands. Bland annat till Italien, och Österrike där hans fru var ifrån.
– Jag är inte rädd för att fråga och testa mig fram. Och jag tror att jag fixar det! avslutar Roland Norberg