Denna artikel publicerades ursprungligen i Vårt värmdö nummer 2 2023
Om bara någon vecka är betessäsongen över för det här året för våra vattenbufflar, och de transporteras tillbaka för vintern till bondgården i Uppland. Frågan är om vi får återse de exotiska jättarna i vår? Ja, det är en av de frågor som Kris Luckin och Helena Forslin svarar på under vår intervju en soldisig höstförmiddag på Hemmesta sjöäng.
Sedan vattenbuffelsläppet den 22 maj i år har de tre indiska vattenbufflarna Esnart, Dobby och Nicole sköt driften på Hemmesta sjöäng. Deras uppgift har varit att hålla våtmarken öppen och hindra gräs, ogräs och vass från att växa igen. På så sätt gynnas den biologiska mångfalden.
Värmdö kommuns ranger Kris Luckin och driftarbetare Helena Forslin är två av de som ansvarat för skötseln av vattenbufflarna. De ger bufflarna högsta betyg för sitt uppdrag i kommunens tjänst.
– Vi har sett en mycket positiv utveckling i områdets vegetation. Fåglarna trivs med bufflarna, och salamanderynglen har ökat markant. Bara bete i sig är ju mindre störande än maskinell klippning. Vattenbufflarna har dessutom minskat den årliga driftkostnaden och också bidragit till rekreationsvärdet. Vi tror verkligen på hållbarheten i den här skötselmetoden, förklarar Kris Luckin.
Helena Forslin berättar vidare att djuren också verkar stortrivas och att det har varit jättekul att ta hand om dem.
– Vattenbufflarna gjorde sig snart hemma här i området, och är lugna, glada och nyfikna. Vi har knutit an bra till varandra, och lärt känna deras personligheter. Dobby vill gärna bli kliad medan Esnart hellre kliar sig själv mot trädstammarna. Lilla Nicole som fortfarande diar mamma Esnart, har blivit alltmer nyfiken och vågar söka kontakt.
Vattenbuffelns normala betessäsong i Sverige är från mitten av maj till mitten av oktober. Därför flyttas djuren snart tillbaka till bondgården i Uppland, där de kommer från. Den stora frågan är om vi får återse vattenbufflarna i vår?
– Ja, bufflarna kommer tillbaka till Hemmesta Sjöäng nästa år! Men än så länge vet vi inte vilka djur vi får, även om vi såklart har önskat att få tillbaka just Esnart, Dobby och Nicole. Vi har ju lärt känna varandra, djuren är invanda här plus att de blivit något av lokala kändisar, säger Kris Luckin.
Ännu en glädjande nyhet är att det 2024 troligen kommer att beta fler vattenbufflar på Hemmestas våtmarker.
– I vinter utökar vi stängslet runt Hemmesta sjöäng och för att täcka det nya området kommer vi att behöva fler djur i vår. Kanske kommer så många som tio vattenbufflar att beta här nästa år. Men än så länge vet vi inte det exakta antalet, avslutar Helena Forslin.