Vårt Värmdö start
Ett barn med simglasögon på sig simmar under ytan i en pool.

Läs- och simsommar med Therese Alshammar

I ett samarbete mellan Värmdö bibliotek och Gustavsbergsbadet får barn och unga möjlighet att stärka både läskraft och simtag i sommar. Till sin hjälp har de Therese Alshammar, en av Sveriges bästa simmare genom tiderna.

I sommar provar Värmdö kommun och Gustavsbergsbadet ett nytt projekt i hopp om att öka läsglädje och simkunnighet hos Värmdös barn och unga. Personal från biblioteket och badet kommer att göra fyra turer med Läs- och skaparbussen till de välbesökta stränderna vid Grisslinge havsbad och Södersved. Förhoppningen är att träna så många barn, unga och vuxna som möjligt för att sprida ett intressant och roligt utbud kring läsning och säker simning.

– Vi vill att Värmdös barn och unga ska känna sig trygga när de är i närheten av vatten. Då är simkunnighet det bästa redskapet. Spänning och äventyr kan de få genom böcker de packar ned i badkassen och läser på bryggan eller stranden. Biblioteket ser verkligen fram emot att komma ut i Värmdös vackra skärgård och tillsammans med Gustavsbergsbadet och Therese arbeta för både simkunnighet, läslust och vattenglädje, säger Värmdös kultur-och bibliotekschef Giovanna Jörgensen.

Under de fyra turerna erbjuds roliga simaktiviteter med simlärare samtidigt som det finns möjlighet att skapa bibliotekskort och låna böcker och pyssel från bussen. Vid två av tillfällena följer ingen mindre än tävlingssimmaren Therese Alshammar med. Hon har utöver 70 internationella mästerskapsmedaljer även släppt två barnböcker på temat simning. Infinner sig rätt stämning kanske hon läser högt ur dem för de som vill lyssna.

– Jag älskar vatten och har en önskan att fler ska få känna den underbara känslan av att flyta och simma. Att sprida budskapet om vattensäkerhet till barn är en extra stark drivkraft och genom mina två barnböcker hoppas jag både kunna inspirera och utbilda. Initiativet från Gustavsbergsbadet och Värmdö kommun tycker jag är fantastiskt. Den glädje vi ser hos barn och vuxna som lär sig simma är enorm och tillsammans kan vi verka för att den glädjen och kunskapen ska växa.

Therese har sedan tidigare ett samarbete med Gustavsbergsbadet där hon varit en av instruktörerna på badets Swim Camp.

– Gustavsbergsbadet har ett stort engagemang för att främja simkunnighet och utveckla glädjen till vatten. Profilen Therese
Alshammar och kollegorna på badet arbetar för att sprida detta vidare till Värmdöborna. Det är särskilt viktigt i Värmdö, som har så
många vackra bryggor och stränder. Genom eventet kan barn och vuxna få möjlighet att med trygghet prova olika aktiviteter tillsammans med en simlärare. Alla som deltar kan också vinna en sim- och lekstund på Gustavsbergsbadet, berättar Gustavsbergsbadets vd Marie Fjelkman.