Vårt Värmdö start

Denna artikel publicerades ursprungligen i Vårt värmdö nummer 1 2022

Välkommen till Kulturhuset i Porslinskvarteren!

Hösten 2023 öppnas dörrarna till Kulturhuset i Porslinskvarteren i Gustavsberg. Men redan i höst bjuds Värmdöbor in till möten för att få se en första glimt av lokalerna på fi lm och bolla idéer om vad de vill göra i lokalerna: Gå på rave?Stickfestival? Lyssna på jazz? Finslipa dansstegen? Se en fi lm? Eller helt enkelt bara sitta i en mysig miljö och läsa tidningar eller låna en bok?

Kulturhuset ska myllra av liv, möten och människor när vi öppnar nästa höst, hoppas kultur- och fritidschefen Lena Hellström, som bubblar av entusiasm när hon ska berätta om det blivande Kulturhuset som är en del av den gamla Porslinsfabriken.

Förra året sålde kommunen den anrika byggnaden till fastighetsbolaget Landia, men hyr 2560 av husets totala yta på ca 13600 kvadratmeter. Renoveringar pågår och inflyttning beräknas till hösten 2023.

Kultur för alla

Visionen om vad Kulturhuset ska innehålla kommer under året att finslipas, i dialog
med medborgarna. ”Alltid öppet för alla”, är mottot. Nja, kanske inte riktigt dygnet runt, men kl 7 - 24.

– Och för alla?

– Ja, absolut, men det är också den stora utmaningen att få alla att känna sig välkomna oavsett ålder, intresse, kulturell eller socioekonomisk bakgrund.
För att väcka det intresset vill Lena Hellström börja bjuda in föreningar till möten
redan i höst.

Lokaler med själ

Än så länge består Kulturhuset bara av en tom industrilokal i betong utan tak. Men det är en lokal med anor, k-märkt och den kanske främsta platsen i Sveriges design och porslinshistoria.

Gustavsbergs själ sitter i de här väggarna: utan Porslins fabriken inget Gurraberg.

Lena klickar igång arkitektens film för en första visning av den framtida miljön, där multifunktion är ledordet. Alla ytor ska gå att använda på många olika sätt.

Från ingången kommer vi rakt in i en öppen välkomnande lobby med en lång disk och sittgrupper.

Det vanliga är att vi träffar likasinnade. Pensionärer för sig, unga för sig – men här kan människor ur olika grupper mötas på samma plats.

Längs ena sidan finns tre rum för skapande: ett ljudisolerat rum för poddinspelningar och filmskapande, en mindre studio och ett större rum för måleri och skapande av
till exempel hantverk.

Ett par trappsteg ner och vi står på ett lägre plan och ser ut över en stor öppen biblioteksyta där flertalet bibliotekshyllor har hjul. Hyllorna kan skjutas undan för att skapa rum i rummet, eller ge plats till 70 sittplatser framför en öppen scen där man också kan visa film.

– Tänk dig när ett jazzband spelar här, då fylls hela huset med musik. Här finns också mötesrum, studierum och en avdelning för barn och unga. Tre
danssalar som även de är flexibelt inredda med AV-teknik för att kunna användas till kvällsmöten, eller yoga på dagen och spökrum på natten. Bara fantasin sätter gränser.
Två rum finns i Kulturhuset som saknar dagsljus: en så kallad black box, ett mörkt rum med svarta väggar och bra ljussättning för scenkonst och drama med plats för ca 80 personer, och ett annat rum på 30 kvadrat med vita väggar. Det kan användas till lek, stickning eller - som ett tillfälligt konstrum.

– Möblerna i det rummet ska ha mjuka former och vara lätta att lyfta ut när man vill ge publiken en möjlighet att se konst.

Tar hjälp av föreningar

Verksamheten hoppas Lena att Värmdöborna vill vara med och bidra till.

– Vi i personalen är för få, vi kan inte själva fylla Kulturhuset med verksamhet och har inte de kontaktytorna. Vi vill nå ut brett och behöver hjälp av föreningarna att fylla huset med innehåll och besökare. I februari nästa år beräknar Landia vara klar med renoveringarna och det nya taket med lanterniner som ljusinsläpp vara på plats. Sen väntar sju, åtta månaders arbete då kommunen gör sina installationer och bygganpassningar i Kulturhusdelen.

När dörrarna öppnas för alla Värmdöbor nästa höst hoppas Lena Hellström få se en blandning av människor.

– Det vanliga är att vi träffar likasinnade – pensionärer för sig, unga för sig – men här
kan människor ur olika grupper mötas på samma plats. Nya och oväntade möten kan ske, som skapar integrering, säger Lena.

Drömmen är att alla ska känna sig hemma. Tänk om killarna med sina epatraktorer som brukar ses utanför Hemköp börjar parkera utanför Kulturhuset och går in och
träffas här istället. Det vore väl häftigt!

Porslinsfabriken med 13600 kvm såldes av kommunen till fastighetsbolaget Landia förra året för 110 miljoner. Landia äger redan konstnärshusen intill. I kontraktet ingår att kommunen ska återförhyra 2560 kvadratmeter i 15 år. Lokalen ska användas till bibliotek, dans, drama, film, skapande verksamhet.