Denna artikel publicerades ursprungligen i Vårt värmdö nummer 1 2025
I december 2024 beslutade kommunstyrelsens planutskott att planlägga för en bandyhall, en ishall för publik och en för träning. Målet är att möta det ökande intresse för issport och bidra till barn och ungas hälsa.
Planen är att detaljplanen ska antas Q4 2026 och ishallarna stå klara 2030. Just nu tas samrådshandlingar och utredningar fram kring exempelvis trafiksituationer, markföroreningar, kultur- och naturmiljö och investeringar.
Samarbete med Värmdös föreningsliv är en viktig del i arbetet och i februari bjöds därför kommunens isidrottsföreningar in för att prata behov, utmaningar och förväntningar.
Så här säger föreningarna om satsningen och samarbetet.
Vilka positiva effekter ser er förening med satsningen och hur upplevs möjligheten att påverka kommunens arbete?
Micke Lindström, Gustavsbergs Bandy:
Framför allt kommer vi kunna erbjuda Värmdös barn och unga, som vill lära sig att åka skridskor och spela bandy, en längre säsong med garanterad is och träning på fasta tider. Det är ett stort problem för oss idag. Vi vet från liknande satsningar i landet att intresset kring bandy är stort, och bättre förutsättningar leder till fler aktiva.
Vår förening har samverkat med kommunen i 5 år och vi har samlat på oss väldigt mycket kunskap och erfarenhet tillsammans, som kan ge en bra input i kommunens arbete.
Hanna och Alexandr, Värmdö Allmänna Skridskoklubb:
Det här skulle innebära flera positiva effekter för oss - fler istider, bättre möjlighet att utveckla verksamheten och en chans att faktiskt få in fler barn i konståkningsskolan utan att behöva trolla med schemat. Dessutom stärks samarbetet med andra föreningar och säkrar konståkningens framtid i kommunen – vi vill ju att våra åkare ska snurra på isen och inte i frustration över bristen på istid!
Vi ser mycket positivt på möjligheten att vara delaktiga – ju tidigare vi får vara med, desto mindre risk att vi hamnar med istider klockan 05:00 på julafton. Genom en öppen dialog kan vi bidra med expertis och se till att anläggningen blir funktionell även för konståkning. Vi är redo för samverkan, kompromisser och, om det krävs, att muta beslutsfattare med hembakta skridskokakor!
Catharina Bexander, ordförande VSSA Värmdö Synchronized Skating Academy:
Vi kommer kunna erbjuda fler barn och ungdomar som vill lära sig synkroniserad konståkning, isdans och singelåkning bättre förutsättningar att utvecklas. Säsongen förlängs och vi får framför allt fasta träningstider på is, vilket är ett stort problem i dagsläget för oss. Det är också mycket positivt att det kommer finnas musikanläggningar på alla rinkar för möjlighet att arrangera såväl träning, tävling och uppvisning.
Vi ser positivt på att få bidra med våra grenspecifika kunskaper om viktiga funktioner i en isarena, och på vidare samverkansvinster mellan de olika föreningarna. Vi hoppas också kunna bidra till roliga aktiviteter för allmänheten, exempelvis på sport- och höstlov, i samarbete med kommunen.
Anders Eriksson, ordförande Värmdö Hockey Club:
Att investera i nya anläggningar för isidrott har flera betydande fördelar för oss som förening, utöver att säkerställa driften och öka tillgängligheten till istider under en större delar av året. Det ger oss också möjlighet att bidra ännu mer till att skapa ett socialt sammanhang, en meningsfull fritidssysselsättning och en möjlighet till fysisk aktivitet till fler av kommunens barn och ungdomar.
I god dialog med kommunen och de andra föreningarna för isidrott känner vi stor förhoppning om att vi alla drar åt samma håll och delar målbilden om att förverkliga de nya isanläggningarna som fort som möjligt.
Vi hoppas också att politikerna på Värmdö kan lägga mindre meningsskiljaktigheter åt sidan inför nästa val och se att nya isanläggningar är en ödesfråga för hockeyn på Värmdö, samt en förutsättning för att kunna fortsätta växa - framför allt för yngre åldrar och vår flicksatsning.
Christian Ekstrand, Ordförande Arken HC:
Vi i Arken HC ser positivt på utvecklingen av nya isytor i kommunen. De befintliga nere vid Ekvallen har hög belastning och många föreningar och lag som ska dela på få timmar, framförallt under hösten innan bandyn har fått sin isbana och kan flytta över dit.
Så med en förlängd period med bandy is så ser vi stora fördelar för övriga föreningar, kanske även att det finns mer möjligheter för exempelvis isdansen eller knattar inom hockey att spela poolspel på bandyisen, vilket frigör mer tid på hockeyrinkarna.
Sen hade vi kanske hoppats på en ytterligare isyta för att få fler ytor än vad det är idag.
Det känns även väldigt positivt att kommunen i ett tidigt planeringsskede bjuder in till samtal för att höra på våra synpunkter om utformning av hallar, förråd, övriga utrymmen, samt teknisk utrustning som skiljer mellan de olika föreningarna.
Sen finns det väl en del praktiska svårigheter med parkeringar osv som kanske kommer bli en utmaning, speciellt under helgerna då det kanske är flera matcher osv som sker under samma tidsspann och det är både hemmalag och bortalag som ska få plats.
Men generellt är vi väldigt positiva till de framtida hallarna.