Vi renar Farstaviken och Östersjön och du kan hjälpa till!

Publicerad

Mall för nyhetsbild

I måndags 5 juni, på Världsmiljödagen, var organisationen Ren Mälaren, G2 och Värmdö kommun på plats i Farstaviken för att dyka efter skräp.

Är du nyfiken på vad vi hittade? Kom förbi Gustavsbergs hamn, nedanför vårdcentralen och titta. Skräpet kommer ligga kvar under cirka 14 dagar.

Rena Mälaren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en ideell organisation som arbetar för att få bort gifter från våra hav och sjöar.

I Värmdö kommun arbetar vi aktivt för att minska det marina skräpet och förbättra vattenstatusen.

Läs mer om arbetet här!

Miljöbokslut och marint skräp

Kusträddardagen 8 juni

Den 8 juni, på Världshavsdagen, bjuder Håll Sverige Rent in till en stor gemensam skräpplockardag längs kuster och stränder runt om i landet. Kampanjen som kallas Kusträddarna genomförs för sjunde året i rad, och förra året plockades totalt 170 ton skräp.

Håll Sverige Rent uppmanar allmänheten, företag och kommuner att engagera sig i kampanjen och vara en del av lösningen på nedskräpningen av våra hav.

Vi uppmanar alla som vill vara med och göra en insats för havet att bli kusträddare. Läs mer här!

Kusträddarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur gör du?

  • Hitta en skräpig plats att plocka på. Det kan vara en kuststräcka vid havet, en strand, klippa eller vid en insjö. En plats där skräp på land riskerar att hamna i vattnet.
  • Ta hand om ditt insamlade skräp. Om det inte finns plats i de offentliga soptunnorna, åk till återvinningen och släng skräpet där eller ställ säcken vid sidan av soptunnan och kontakta Värmdö kommun som kan hjälpa till: 08 – 570 470 00.
  • Rapportera in hur många påsar och säckar du samlat in på hsr.se/kustraddarna.
  • Glöm inte att ta bilder på allt skräp du samlat in och dela på dina sociala kanaler för att uppmuntra fler till att gå med! Använd gärna #HållSverigeRent

Du kan bidra under årets alla dagar

  • Se till att du alltid tar med dig dina sopor hem. Eller släng det i närmaste soptunna.
  • Tillsammans kan vi plocka upp det skräp vi ser längs vattnet och hindra mer plast från att hamna i havet.
  • Minska din plastanvändning och återanvänd och återvinn!

Tack för att du hjälper till!