Hemmesta sjöäng - världens mest uppföljda våtmark
Hemmesta sjöäng är en våtmark och ett rekreationsområde för fågel, fisk och människa. Kommunen ansvarar för driften och skötseln av områdets anläggningar och stigar. Här pågår även det internationellt uppmärksammade projektet EPIKE som ska ge gäddorna en ljusare framtid.
Pionjärprojekt i Hemmesta sjöäng
Hemmesta sjöäng är just u världens mest uppföljda våtmark. SLU driver i samarbete med Sportfiskarna och Värmdö kommun projektet EPIKE, vars främsta mål är att lära sig mer om gäddan, dess naturliga habitat och ultimata livsvillkor. Alltför att säkerställa en kvalitativ beståndsövervakning och en god återväxt av gäddan i vår skärgård.
Det unika projektet använder DNA-vattenprover, kameror och rörelsesensorer för att övervaka gäddorna som kommer till Hemmesta sjöäng för att leka.
Gäddorna har det svårt i vår skärgård i dag. Vi människor gör stora ingrepp i vattenmiljön, vilket gör att fiskarnas naturliga lekmiljöer försvinner. Därför är restaurering av våtmarker och projekt likt dessa väldigt viktiga för att återställa gäddans roll som toppredator i ekosystemet. Och så är det ju ganska häftigt att kunna följa gäddorna live, säger Victor Sandberg från Sportfiskarna.
Gäddkoll
Håll koll på gäddorna och andra besökare som bävrar och grodor via länkarna.
Gäddkoll via utvalda klipp Länk till annan webbplats.Gäddkoll via slow-TV live (youtube) Länk till annan webbplats.
Lekplats för flera fiskarter
Hemmesta sjöäng är bland annat lekplats för olika fiskarter, som kan ta sig upp på ängen från en bäck via en fiskpassage. Hittills vet vi att gädda, abborre och mört gått upp på ängen.
Ett projekt genomfördes för att restaurera våtmarken och skapa ett fint friluftsområde. Projektet var ett samarbete med Trafikverket, Världsnaturfonden, Sportfiskarna och Värmdö fågelklubb.
Värdering av ekosystemtjänster , 751.5 kB.
Insektsinsamling Hemmesta sjöäng
Doktoranden David Åhlén arbetar med ett forskningsprojekt vid Institutionen för Ekologi, Miljö och Botanik vid Stockholms universitet. Han undersöker hur hävd vid en våtmark påverkar mångfalden av leddjur i dess strandzon.
Projektet pågår i ett tjugotal våtmarker omkring Uppland som huvudsakligen är belägna i jordbrukslandskapet, där Åhlén samlar in insekter och spindlar, undersöker födovävar och vattnets näringshalt.
Målet är att kunna svara på hur våtmarker ska brukas för att gynna biodiversiteten av leddjur, men också för att förstå om våtmarker kan gynna landskapet i fler aspekter än enbart att generera biodiversitet; exempelvis som en kolsänka för växthusgaser.
Vill du veta mer?
Lyssna på Peter Hambäck, professor i ekologi på Institutionen för ekologi, miljö och botanik vid Stockholms universitet och David Åhlén, doktorand på institutionen för ekologi, miljö och botanik vid Stockholms universitet. I radioprogrammet "Våtmarken är spindlarnas rike" får du följa med på spindeljakt. Peter Hambäck och David Åhlén tar reda på vad anlagda våtmarker betyder för mångfalden av spindlar.
Sveriges radio: Våtmarken är spindlarnas rike Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.