Surfa privat

Under vissa omständigheter kanske du inte vill att ditt besök på vår webbsida syns eller sparas i din webbläsare, till exempel om det finns flera som har tillgång till din dator, mobil eler liknande. Nedan finns lite olika saker som vi på Värmdö kommun gjort för att underlätta för dig. Vissa saker måste du dock själv göra.

Knappen "Lämna sidan snabbt"

På visa sidor finns en orange knapp med texten "Lämna sidan snabbt". Denna knapp tar dig direkt till en ny webbsida genom att "skriva över" webbsidan du står på med en annan. Det innebär att om du använder bakåtpilen i webbläsaren kommer du att "hoppa över" sidan du stod på när du tryckte på knappen och istället gå två sidor tillbaka i historiken. Knappen kan vara ett bra alternativ för dig som behöver lämna en sida snabbt. Dock sparas alltid din webbläsarhistorik om du inte anger att den inte ska göra det. För att surfa utan att lämna spår efter dig i webbläsaren, läs mer nedan.

Rensa din webbläsarhistorik

Dina besök på olika webbsidor lagras i webbläsaren. För att dölja vilka webbsidor du har besökt kan du rensa bort information/historik, lagrade sidor med mera i din webbläsare.

Viktigt att tänka på är att det efter en rensning finns möjlighet att någon annan person som regelbundet använder datorn kan se att en rensning har gjorts.

Surfa privat

I många nya webbläsare är det möjligt att surfa dolt genom att öppna ett nytt fönster för privat surfning. Om du använder privat surfning behöver du inte rensa enligt ovan. I Internet Explorer, Microsoft Edge och Mozilla Firefox öppnar du enkelt ett nytt privat fönster genom att trycka ner tangenterna Ctrl+Shift+P samtidigt. I Google Chrome och Opera använder du tangenterna Ctrl+Shift+N. Med Safari klickar du på symbolen som ser ut som ett kugghjul i webbläsarens övre högra hörn och välj "Privat surfning."