Fotoparken är en permanent utomhusutställning
för samtida fotografi i Gustavsberg

Om krusade örngottsband

28 januari - 3 juni 2022

Helena Byström

I utställningen Om krusade örngottsband gestaltar konstnären Helena Byström Fotoparken med fotografier av svartklädda kvinnokroppar som tycks vandra till eller från kyrkan i Gustavsberg.

Kvinnorna har alla svarta handsydda klänningar försedda med många handgjorda detaljer och klänningarna är ungefär 100 år gamla. Plisseringar, rynkningar, veckningar, små broderier, fransar och mycket mer visas i detaljerade närbilder, där allt representerar kvinnligt handarbete och påminner om ett tidsödande och kanske bortslösat arbete – om en bortslösad kvinnokraft.

Porträtt av Helena Byström

Tack till Katarina Wiklund

Helena Byströms detaljrika fotografier ger fler infallsvinklar på det textila arbetet. De lyfter upp skönheten, omsorgen, hantverkskunnandet och ihärdigheten och de visar ett material som både väcker minnen och skapar nya. Att de fotograferade plisserade tygerna är svarta, istället för vita som de örngottsband som krusades, kan referera till forna tiders sorgband. Det skickar även signaler till den tunga tid av pandemi vi lever i just nu och som av många upplevs som just svart. Men vad är de gamla svarta klänningarna på väg till, eller från? Ett bröllop, en gudstjänst eller ett dop?

Helena Byström är utbildad vid Konstfackskolan, avdelning skulptur. Byströms konstnärliga praktik är grundad i skulptur, video, film och fotografi. Förutom traditionell utställningsverksamhet och offentliga uppdrag har hon arbetat med performance och installationer i det offentliga rummet. Hon har genom åren samarbetat med en rad institutioner och andra konstnärer. På­gående offentliga arbeten innefattar bland annat konstnärlig gestaltning av en av Stockholms nya tunnelbane­stationer.

Ett svart tyg med veck.Förstora bilden
Solfjädervikning och plisserade, raka veck i svart tygmaterial.Förstora bilden
Sydda mönster på ett plagg.Förstora bilden