Fotoparken är en permanent utomhusutställning
för samtida fotografi i Gustavsberg

You are Me

13/10-8/2 2024

Johan Bergmark

I utställningen You are me får vi ta del av rock´n roll-fotografen Johan Bergmarks gedigna karriär av porträtterande av världsartister och legender. Han är inte bara en av Sveriges främsta fotografer, utan är även internationellt berömd för sina ikoniska porträtt.

I Johans kraftfulla porträtt är hans egen närvaro tydlig, när han med respektfull blick bjuder in till sin unika bildvärld. Med nyfikenhet, humor och otrolig närhet lyfter han med ömsint finess fram den porträtterade utan förskönande retuschering.

Johan Bergmark arbetar både analogt med mellanformatskamera och digitalt. Han föredrar svartvitt framför färg eftersom han anser att det är mindre som stör och han snabbare når bildens kärna.

Hans formstarka och välkomponerade porträtt framstår väl förberedda och planerade, men Bergmark förespråkar slumpen som en god arbetskamrat. ”När man jobbar analogt så har slumpen en betydligt större närvaro, det är när det går fel som det händer något extra.”

Johan Bergmark är född 1969 i Kärrtop i Stockholm och är delvis uppvuxen i Norrland. Han har vunnit priset för Nordens bästa rockfotograf två år i rad och han är en av två fotografer som blivit antagna som ledamöter av Konstnärsklubben. Han har haft flertalet separatutställningar både i Sverige och ute i Europa och hans bilder finns publicerade i bland annat: MOJO, UnCut, Variety, EMPIRE, Washington Post, Herald Tribune, Rolling Stone och Napp & Nytt.

Porträtt av Johan Bergmark
Porträtt av Josephine BornebushFörstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden