Långviks förskola

Hos oss på Långviks förskola på Ingarö finns det rum för ditt barn att leka, lära och utforska tillsammans med andra barn. Här ges tillfällen till många härliga naturupplevelser i trygga miljöer nära skog och äng.

Fakta

Antal barn: Ca 45
Avdelningar: 2
Eget kök: Ja

Långviks förskola ligger på Ingarö belägen i natursköna Långvik. Här är lokalerna stora och flexibla och möjliggör för arbetsro och utforskande lärmiljöer.

En lärmiljö med inspirerande mötesplatser

Genom vår inspirerande lärmiljö med flera mötesplatser och pedagogernas förhållningssätt skapar vi möjligheter för alla barn att leka, lära och utvecklas. Genom barnens förhållningssätt gentemot material och miljö synliggörs hur barnet kommunicerar och visar sin kunskap. Den fysiska miljön är utformad för att ge förutsättningar för socialt samspel, delaktighet och samvaro där barn ges jämlika förutsättningar till lek, skapande, inflytande, utforskande oberoende av deras olikheter.

Stor gård och vackra närmiljöer

Här på vår stora gård ges ditt barn tillfälle att tillsammans med andra leka och utforska naturen och följa fröets väg till färdig planta. Förskolan har en profil, “från jord till bord”, där både barn, pedagoger och kock arbetar tillsammans för en hållbar framtid. Det barnen odlar följer med in köket och hamnar i barnens magar. Matsvinn blir till jord. På så vis tydliggör vi naturens kretslopp och lärandet sker i meningsfullt sammanhang.

Projekt som arbetssätt

På vår förskola arbetar vi med gemensamma projekt med ett tema som växer i takt med att barnens intresse kring att utforska det outforskade blir större. Till exempel kan ett projekt börja med att ditt barn förundras över porlande vatten i en bäck och blir intresserad av att fördjupa sig i temat vatten.  

Utforskande och okodat material

Det mesta materialet som finns på förskolan är könsneutralt, giftfritt, okodat och informellt för att skapa oanade möjligheter och obegränsade möjligheter att utmana barnens fantasi och upptäckarlust. Här ger de digitala verktygen ytterligare en dimension till i lek och lärande genom att till exempel förstärka en lekmiljö eller utforska och förundras över ett frös uppbyggnad eller vattendroppens textur i ett digitalt mikroskop.

Teknik som hjälpmedel

Med modern digital teknik söker barnen kunskap och utforskar sitt eget lärande. Här är barnen inte konsumenter av digitala verktyg utan producenter. Vårt webbägg är ett digitalt mikroskop, med vilket ditt barn kan undersöka naturfenomen som exempelvis röda spindlar eller mossa. De digitala verktygen är ett komplement till övrigt material på förskolan. Ipads benämns “lärplatta” där vi kan göra filmer och se ett frö växa och bli en planta eller se snöbollen smälta över natten. Vi projekterar upp olika miljöer för att utveckla lek och fantasi bara för att nämna något. Genom greenscreen kan vi öva på källkritik. Är allt vi ser sant?

Programmering

Vi öppnar programmeringens värld för barnen genom att lära dem tänka i mönster och skapa logik med naturmaterial, innan de får styra vår digitala insekt. Ditt barn lär sig även känna igen kända begrepp inom programmering som loop och algoritmer. Men framför allt tillfälle till samspel, öva språk - och kommunikation samt matematiskt lärande.

Kontakt

Rektor: Susanne Palm, 08-570 473 20, susanne.palm@varmdo.se, 

Biträdande rektor: Lise Nyborg, 08-570 473 26, lise.nyborg@varmdo.se 

Adress: Långviksvägen 19, 134 66 Ingarö

Avdelningar:
Ekan: 08-570 473 01 
Jollen: 08-570 473 03