Ösbydalens förskola

Hos oss på Ösbydalens förskola får ditt barn skapa fritt ur fantasin, lära med experiment och utforska naturen med sina kompisar.

Fakta

Antal barn: va 85
Avdelningar: 5
Eget kök: Ja

På Ösbydalens förskola har vi tre gårdar där ditt barn får uppleva omväxlande natur.

Projekt som arbetssätt

Hos oss är barnens intressen och upptäckarlust en starkt lysande stjärna som sätter riktningen för våra projekt. När ditt barn och kompisarna vill veta hur årstiderna påverkar naturen tar vi en tur till skogen och följer naturens skiftningar. Inomhus fortsätter vi sedan projektet och skapar en röd tråd genom undervisningen.

Kreativitet och små mötesplatser

På förskolan finns en mängd små mötesplatser där barnen får konstruera och skapa. På en bygg- och konstruktionsplats kan de bygga en egen stad och en flygplats av material som lera, toarullar, pinnar och kottar. Det skapar en relation inte bara till nya material utan även till kompisen bredvid, som fått upp ögonen för samma sak. Våra mötesplatser utomhus tillåter barnen att lära sig om både matematik, naturvetenskap och andra ämnen, på ett utforskande sätt.

Reggio Emilia-inspirerad pedagogik

Vi är en Reggio Emilia-inspirerad förskola, och vi ser varje barn som en egen kompetent människa som kan och vill. Därför skapar vi små lärmiljöer där vi skapar förutsättningar för ett utforskande hos varje barn som leder till ett fördjupat kunnande och utveckling.

Utforskande material

Hos oss använder vi utforskande och normfritt material, snarare än traditionella leksaker, för att ge barnen nyckeln till nya fantasivärldar. Ditt barn får bygga en ubåt eller fotbollsplan med lera, klossar och tyger, och de ofärdiga leksakerna banar väg för nya tankar och fantasier.

Från "jag" till "vi"

Vi gör allt för att skapa gemenskap och vi-känsla och delar ofta upp oss i mindre grupper. Vi pratar också mycket och ofta om respekt och hur jag är en bra vän, och hur vi samarbetar tillsammans med varandra.

Digital teknik

Med våra lärplattor utforskar vi och skapar tillsammans och vi använder webbägg för att på digital väg undersöka och upptäcka nya dimensioner. Våra projektorer använder vi genom att projicera rörliga bilder på en vägg som ett sätt att reflektera över vårt pågående projekt. Vi jobbar även med källkritik genom att samtala kring det vi ser på internet.

Kontakt

Rektor: Alexandra Pettersson, alexandra.pettersson@varmdo.se

Avdelningar:
Larven: 076-843 12 22
Snigeln: 076-843 12 26
Humlan: 076-843 87 13
Nyckelpigan: 076-843 87 11

Adress: Lövsångarvägen 2, 13442 Gustavsberg