• Brunt vatten kan förekomma i Gustavsberg och på Ingarö
    Just nu håller en omläggning av vattenledningar på att utföras mellan Ingarö och Gustavsberg. Detta kan göra att kranvattnet blir tillfälligt brunt för vissa boende i området. Om du upplever att vattnet är missfärgat, se till att spola vattnet tills det är klart. Vattnet är drickbart och missfärgningen är inte farlig, men undvik att använda tvättmaskinen om vattnet är missfärgat.
    Mer information

Träffas och lär dig om Sverige

För att du som är ny i Sverige ska kunna etablera dig i samhällslivet behöver du förstå hur samhällslivet och det sociala livet fungerar i Sverige. Här har vi samlat information om några saker du kan göra för att underlätta din etablering i Sverige.

Om du vill veta mer om vilka fritidsaktiviteter som finns i Värmdö och i Stockholmsområdet kan du fråga din integrationshandläggare eller språkstödjare.

Samhällsorientering

Samhällsorienteringen är till för dig som vill lära dig mer om Sverige och det svenska samhället. Syftet med samhällsorientering är att underlätta för dig som är nyanländ att etablera dig i samhällsliv och arbetsliv.

Du kan gå kursen om du är från 18 år, folkbokförd i Värmdö kommun och har fått uppehållstillstånd. Du som går i gymnasiet får samhällsorientering genom din skola och behöver inte anmäla dig till kursen.

Samhällsorientering hålls på ditt eget språk och pågår ungefär 5 veckor. Det kostar ingenting att gå kursen. Du som tillhör etableringen blir anmäld till kursen av din handläggare hos Arbetsförmedlingen.

Tillhör du inte etableringen?

Berätta för studie- och yrkesvägledaren på din Sfi-skola att du vill gå kursen i samhällsorientering så får du hjälp att anmäla dig.

Läs mer om samhällsorienteringöppnas i nytt fönster

Biblioteket

På biblioteket i Runda huset i Gustavsberg finns avdelningen Ny i Sverige. Där finns böcker för dig som vill lära dig svenska. På biblioteket arbetar också tre samhällsinformatörer. Samhällsinformatörerna är personer som tidigare har kommit som nyanlända till Sverige och Värmdö.

På biblioteket kan du också besöka Röda Korsets språkcafé, som har öppet på torsdagar. Där kan du träna på att prata svenska och få hjälp med att fylla i blanketter och betala räkningar.

Mer information om Värmdös biblioteklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Internationella biblioteketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Inlöparna Värmdö

Inlöparna Värmdö är en grupp med nya och etablerade svenskar, vuxna och barn, som träffas varje vecka för att promenera/springa och prata.

Inlöparna Värmdö på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kompis Sverige

Värmdö kommun samarbetar med organisationen Kompis Sverige. Genom Kompis Sverige får du som är ny i Sverige en möjlighet att träffa personer som är etablerade i Sverige. Du matchas med en svensk kompis och ni bestämmer tillsammans hur ofta ni ska träffas och vad ni ska göra. Kompis Sverige anordnar också regelbundet kostnadsfria aktiviteter för alla deltagare.

Mer om Kompis Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Svenska kyrkan

Svenska kyrkan anordnar många olika aktiviteter för både barn och vuxna, t.ex. öppen förskola för barn 0-6 år och deras föräldrar, och aktiviteter efter skolan för barn i årskurs 1-6. Alla aktiviteter är kostnadsfria.

Svenska kyrkans aktiviteterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Välkommen till Värmdö

Välkommen till Värmdö är en grupp av privatpersoner som på olika sätt kan hjälpa dig som är nyanländ med att komma till rätta i Värmdö.

Välkommen till Värmdö på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster