Fotoparken är en permanent utomhusutställning
för samtida fotografi i Gustavsberg

Fabriken, folket och fotograferna

Arkivbilder från Gustavsbergs porslinsfabrik i fokus när en ny utställning gästar fotoparken i Gustavsberg. Utställningen Fabriken, folket och fotograferna hänger uppe mellan den 7 juni och den 26 september 2024.

I samband med att Värmdö kulturhus invigs i den gamla hushållsporslinsfabrikens lokaler hängs en ny utställning i fotoparken med arkivbilder från just Gustavsbergs porslinsfabrik. Utställningen med namnet Fabriken, folket och fotograferna är en hyllning till de människor som skapat Gustavsbergs porslinsfabriks rika kulturarv och fotograferna som bevarat dess historia.

Betraktaren får uppleva fabriken genom arkivbilder där det noggranna hantverket, det tunga arbetet, fabriksmiljöerna och fabriksarbetarnas yrkesstolthet lyfts fram. Verktygen och maskinerna berättar historian om innovation och teknik och genom linsen får vi uppleva hantverkets precision, arbetets tyngd och fabriksmiljöernas spänning med en skärpa och uttryck som ger varje bild ett eget liv.

Bilderna visar på den breda palett av professioner som fått fabrikens hjul att snurra och som ligger bakom de porslinsklassiker som gjort Gustavsberg känt. Skickliga, men i många fall okända, fotografer har tagit de formstarka och konstnärliga bilderna som på egen hand är konstverk i sig. De ger en fascinerande inblick i en svunnen tid och lyfter fram fabrikens strukturer och detaljer.

Det känns fint att få hylla den historia som satt Gustavsbergs porslinsfabrik på kartan samtidigt som vi bara några hundra meter bort inviger vårt nya kulturhus och skapar ny historia i samma lokaler, säger chefen för kommunens kultur- och fritidskontor Lena Hellström.

Utställningen har producerats av Värmdö kommuns grafiska formgivare Magnus Logevik. I Värmdö kulturhus kommer bilder från utställningen även att visas upp som en permanent gestaltning.

En kvinna arbetar med en tallrik i ett 50-tals-vinkel instrument.Förstora bilden
En man vrider en ratt på en instrumentpanel som fyller en vägg.Förstora bilden
En man står med förkläde i fabriken och cylinderbehållare står bakom och åker i transport runt honom.Förstora bilden