Jakt och viltvård
Jakt ingår inte i allemansrätten utan regleras av jaktlagen. För att bedriva skyddsjakt krävs jakträtt och vapenlicens ibland även tillstånd från länsstyrelsen.
Vissa utvalda jägare har generellt skottlossningstillstånd inom Värmdö kommun och kan vid behov hjälpa till med professionell jakt.
Djur får inte utsättas för onödigt lidande
Jakt ingår inte i allemansrätten utan regleras av jaktlagen. Jakten ska bedrivas så att djuren inte utsätts för onödigt lidande och så att människor och egendom inte utsätts för fara. Enligt jaktlagen är vissa djur tillåtna att jaga, medan andra är fredade. Det är viktigt att du har kunskap om både vapen och djurliv innan du bedriver jakt. Annars kan du begå brott mot jaktlagen och dömas till böter eller fängelse.
Skyddsjakt
Skyddsjakt är sådan jakt som bedrivs för att skydda människor, tamdjur och egendom. I de flesta fall behövs inget tillstånd för skyddsjakt om du har jakträtt och vapenlicens. Detta gäller vanligt förekommande djur som inte är fridlysta. Dessa djur finns uppräknade i jaktförordningens bilaga 4.
Jaktförordningen bilaga 4 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Jaktlagen ger också möjlighet till skyddsjakt av djur som riskerar att skada allmän hälsa och säkerhet (exempelvis sprida smitta).
För stora rovdjur som varg, lo och björn måste naturvårdsverket ge tillstånd till skyddsjakt, ofta i samarbete med en länsstyrelsen.
Viltvård
Skadade vilt
Vid trafikskadat vilt eller akuta fall när ett djur far illa, ska du kontakta polisen på telefonnummer 112.
Om olyckan är framme
- Om du råkat ut för en viltolycka ska du:
- Alltid ringa 112 och göra en polisanmälan.
- Placera ut en varningstriangel för att förebygga fler olyckor.
- Märka ut platsen där olyckan skett, även om djuret inte är synbart skadat eller ligger avlidet kvar på platsen. Märk ut platsen med en viltvårdsremsa. De finns bland annat att hämta i receptionen i kommunhuset. Polisen tar hjälp av en viltvårdare som söker efter och vid behov avlivar djuret så att det slipper lida.
För mindre brådskande viltvårdsärende kan ni kontakta viltvårdare via Servicecenter dagtid på vardagar:
Telefonnummer: 08-570 470 00
E-post: varmdo.kommun@varmdo.se
Viltvårdsansvar
Alla markägare har ansvar att bedriva viltvård på sina marker, så även kommunen. I jakträttsupplåtelser har kommunen avtal med jägare som bevakar viltstammen inom tilldelade områden på kommunal mark. Vilt som rör sig fritt ägs inte av någon, djuren är fredade förutom den tid på året som bestämts som jakttid.
Viltvårdare
Kommunen har avtal med viltvårdare för att utföra viltvårdsåtgärder på kommunens mark och inom detaljplanerade område. Viltvårdarna har inget juridiskt ansvar att åtgärda olägenheter som uppstår för privata fastighetsägare med anledning av vilda djur. Däremot hjälper de gärna till om de kan, speciellt med rådgivning. Alla inom viltvården är vana jägare och har skaffat sig mycket kunskap om vilda djurs olika vanor under åren.
Döda djur
Det är markägarens ansvar att ta hand om döda djur på sin egen tomt. Det betyder att om du hittar ett dött djur på din tomt måste du själv se till att det forslas bort.
Om det döda djuret ligger på kommunens mark kan våra viltvårdare ta bort det. Tänk på att döda djur ingår också i det naturliga ekosystemet och kan förekomma i skogs- och naturmark. Ring Värmdö Servicecenter för att komma i kontakt med kommunens viltvårdare, eller om du har andra frågor om skadade djur.
Regler för jakt i Stockholms län
- Specialtränade jakthundar får användas av jakträttshavaren eller av annan person med jakträttshavarens medgivande vid tillåten jakt och vid jaktträning under perioden 1 augusti till 31 januari. Detta gäller numera även jakt på vildsvin, men hund som förföljer vildsvin får inte användas efter den 31 januari.
- Skyddsjakt på enskilds initiativ får året runt bedrivas på djur som kan orsaka skada på gård och i trädgård (vildsvin, räv, mårdhund, grävling, mård, iller, mink, hermelin, vessla, ekorre, vildkanin, mullvad, sork, bisam, lämmel, råtta, skogsmus, husmus, kråka, råka, kaja, skata, tamduva, björktrast, gråsparv och pilfink).
- Skyddsjakt på enskilds initiativ får året runt bedrivas på följande djur som kan orsaka skada på gård, i trädgård, anläggning, jordbruksmark, trädgårdsodling: korp, havstrut, gråtrut, fiskmås och skrattmås.
- Vildsvinssugga med smågrisar är fredad mot jakt hela året.
Relaterad information
Värmdö kommuns fiskevatten sträcker sig från havet i Stockholms skärgård till vattnet i Mälaren. I alla havsvikar och i Mälaren kan vem som helst fiska med handredskap.
Läs mer på sidan Fiske och jakt i Värmdö