Muddring

Muddring påverkar miljön. Eftersom du avlägsnar naturligt bottenmaterial ger muddring vanligen upphov till ändrade vattenförhållanden där bland annat strömningsbild och materialtransport påverkas. Eftersom bottenmaterial tas bort ändras ofta vattenförhållandena, vilket bland annat påverkar strömningsbilden och materialtransporten. Livsbetingelser för växt- och djurliv kan förändras påtagligt genom att bottenmaterialet tas bort.

Miljöpåverkan

Muddringen påverkar även ett större område än själva muddringsområdet, bland annat genom grumling. Muddring leder också till ett tillfälligt ökat läckage av närsalter, vilket ökar risken för övergödning. Dessutom kan föroreningar spridas om de finns i sedimenten. Vid muddring av sediment med hög organisk halt kan även svavelväte frigöras vilket innebär en ökad risk för negativa effekter på växter och djur. Det material som grumlas upp förbrukar syre på grund av oxidation av organiskt material, järn och svavel. Vid hög grumlighet minskar även ljusgenomsläppligheten i vattnet, vilket medför minskad fotosyntes och därmed minskad syreproduktion.

Muddring i grundare områden är generellt mer miljöstörande än i djupare vatten, eftersom grundområden har stor betydelse som uppväxtområden för fisk och andra organismer.

Underhållsmuddring

Om platsen där muddringen ska ske har ett tillstånd till vattenverksamhet som fastslår till vilket djup och vilken bredd som muddring får göras, och du endast planerar att muddra inom detta djup och denna bredd, så betraktas åtgärden som en underhållsmuddring. För att regeln om underhållsmuddring ska kunna tillämpas räcker det inte att du tidigare har fått ett beslut från länsstyrelsen eller kommunen, till exempel i en anmälan om vattenverksamhet, för att få muddra på platsen. Innan du gör underhållsmuddringen måste du göra en anmälan till länsstyrelsen.

Planerar du att muddra på en plats där det inte finns ett tillstånd som fastslår till vilket djup och vilken bredd muddring får göras, ska du i stället skicka en vanlig anmälan om vattenverksamhet till kommunen eller ansöka om tillstånd till vattenverksamhet.

Återvinning eller användning av muddermassor

Muddermassor bör ses som en resurs, och möjligheten att återvinna eller nyttiggöra dem bör utredas innan du överväger något annat sätt att ta hand om dem.

Muddermassor kan ibland återvinnas genom att de används för anläggningsändamål.

Uppläggning och/eller deponering av muddermassor

Om det inte är lämpligt att återvinna muddermassorna bör de tas om hand på land på annat sätt. Om du utför en muddring bör du begränsa mängden massor och massornas innehåll av vatten så långt som möjligt för att underlätta omhändertagandet. Om du behöver lägga muddermassor på land behöver du anmäla det eller ansöka om tillstånd:

  • Vid uppläggning av mindre än 1 000 ton muddermassor på land ska du göra en anmälan till kommunen. Eventuellt krävs även strandskyddsdispens.
  • Vid uppläggning av mer än 1 000 ton muddermassor på land behöver du ansöka om tillstånd. Ansökan om tillstånd prövas normalt av Länsstyrelsen om det inte har samband med tillståndspliktig vattenverksamhet, då Mark- och miljödomstolen är prövningsmyndighet.

Massornas innehåll av föroreningar är avgörande för hur de kan hanteras. Förorenade sediment ska i första hand tas om hand för behandling och/eller deponering på en deponi som har tillstånd att ta emot denna typ av massor. Muddring av förorenade sediment bör normalt undvikas. Det är ofta bäst att låta förorenade sediment ligga kvar orörda om inte syftet med muddringen är att sanera området. I de fall det finns risk för att de förorenade sedimenten kan spridas, bör de tas bort.

Om det finns stor risk för föroreningar i sedimenten kan det vara bra att börja
med att provta sedimenten innan anmälan/tillstånd söks.

Sedimentprovtagning vid muddringsarbeten

Strandskyddsdispens, andra dispenser och tillstånd

Om platsen omfattas av något områdesskydd kan du även behöva andra dispenser, till exempel strandskyddsdispens, dispens från biotopskydd eller tillstånd.

Vägledning för anmälan

För att få muddra inom ett vattenområde måste du antingen skicka in en anmälan om vattenverksamhet till kommunen eller ansöka om tillstånd hos mark- och miljödomstolen. Kontakta oss gärna per telefon om du är osäker på du ska anmäla eller ansöka om tillstånd.

Relaterad information