Talande webbLyssna

Fajansparken

Illustration parken i Porslinskvarteren

Salixtrappan

Namnet Fajansparken knyter an till historiken i området. Fajansmåleri har använts under tusentals år på lergods överdragen av glasyr. I Gustavsberg användes fajansmåleri främst under 1930–1960-talet. Lergodset var ofta dekorerat i friska färger och mönster.

Om parken

Fajansparken är det parkstråk som löper genom hela Porslinskvarteren från norr till söder. Parkstråket består av flera parkdelar, Prunusstråket, Salixtrappan, Blå Blom-parken och Astertorget, med varierad utformning och innehåll som rekreation, lek, mötesplatser och aktiviteter för alla åldrar.

I Blå Blom-parken, den bredaste och mest centrala delen av parkstråket, anläggs en lekplats som blir en viktig samlingspunkt för både barn och vuxna i Porslinskvarteren. Lekplatsens utformning ska locka till rörelse, fantasi och experimentlust. Vatten kommer även finns på lekplatsen i form av en lekdusch som bidrar till lek och lärande.


Thumbnail för film
Bild på Fajansparken

Klicka på bilden för att förstora den


Läs mer i fördjupad programhandling för parken >>

Historiskt industriområde

Som grund för gestaltningen av parken är platsens historia som ett industriområde med tillverkning av Gustavsbergs keramik. De olika delarna i parkstråket har därför fått sina namn från porslin som tillverkats i Gustavsbergsfabriken som "Prunusstråket", "Salixtrappan", "Blå Blom-parken" och "Astertorget". Som ett genomgående tema i parkstråket löper en dagvattenränna med inslag av blått kakel, tanken är att associera till en tallriksbård i Gustavsbergsblått.

Två konstverk, Trädet och Vagnen, med kopplingar till historien kommer att smycka parken. Skulpturen Vagnen, av konstnären Ylva Wilhelmina Franzén, kommer att pryda Astertorget och Blå Blom-parken kommer att smyckas av konstverket Trädet av Rikard Fåhraeus.

Läs mer om konstverken och konstnärerna bakom verken >>

Nästa steg

Kommunens arbeten i Fajansparken är klara och hela parken är tillgänglig. De sista arbetena färdigställdes i början på juni.

 

Senast publicerad:

Kontakt

Värmdö kommun
Skogsbovägen 9–11, Gustavsberg
Postadress: 134 81 Gustavsberg
Telefon: 08-570 470 00
gustavsbergsprojektet@varmdo.seMer kontaktinformation