Talande webbLyssna

SFI

 

Sfi är utbildning i svenska för nybörjare, och ger dig träning i att läsa, skriva, tala och förstå svenska. Vår målsättning är att du ska klara dina Sfi-prov så snabbt som möjligt och kunna studera vidare eller skaffa ett arbete. 

Komvux Värmdö erbjuder Sfi-utbildning till dig som är bosatt i Värmdö eller Nacka.

Skola när det passar dig


Läs SFI på KOMVUX Värmdö. Vi har spår 1,2 och 3. Vi har utbildade lärare och hos oss får du arbeta med surfplattor och datorer.


Om du är Värmdöbo anmäl dig här >> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Skolan finns i moderna lokaler centralt i Gustavsberg. Vi har kompetenta, utbildade lärare. Du kan kombinera dina sfi-studier med andra studier, med arbete, eller med att vara föräldraledig eller sjukskriven på deltid.

Minst 15 timmar i veckan ska du studera för att din svenska ska bli bra så snabbt som möjligt. Vi hjälper dig att planera dina studier så att de passar för dig och vad du behöver.

Vi tar emot nya elever under hela året. Det betyder att du kan börja studera när du vill och inte behöver vänta på att en nya kurs ska starta.

Prata svenska med svenskar

För att du ska få möjlighet att använda och träna dina kunskaper i svenska samarbetar vi med Röda Korset. Varje vecka kommer föreningen till Komvux Värmdö för att prata svenska med våra deltagare. Då får du både träna på att förstå och prata svenska, och möjlighet att träffa och prata med vanliga svenskar.

Olika studievägar för olika behov

Sfi-utbildningen är indelad i tre olika studiespår, så att du kan hitta en nivå som passar din utbildningsbakgrund och dina individuella förutsättningar. De tre studievägarna är:

  • Studieväg 1
  • Studieväg 2
  • Studieväg 3

Det är din utbildningsbakgrund och dina kunskaper i svenska språket som avgör vilken studieväg du ska gå. Studieväg 1 är tänkt för dig som aldrig har gått i skolan, eller som har mycket kort skolgång. Studieväg 2 är anpassad för dig som har gått mellan 6 och11 år i skolan, och studieväg 3 vänder sig till dig som har studievana och har gått i skolan i minst 12 år.

Hos Komvux Värmdö kan du läsa studieväg 2 och studieväg 3. Om du behöver läsa studieväg 1 hjälper vi dig att hitta en skola där du kan läsa det.

Välja rätt studieväg

Tillsammans med din lärare och en studie- och yrkesvägledare gör du en individuell studieplan där ni kommer överens om vilka kurser du ska läsa, och hur din utbildning är planerad. Syftet med den individuella studieplanen är att ge dig de bästa förutsättningarna för att lära dig svenska.

Distansstudier

Du kan även läsa kurs 2- och 3 C samt 2- och 3 D på distans. Du följer vår lärobok på nätet och kommer in till skolan en gång i månaden.


Samhällsorientering för anhöriginvandrare

Är du ny i Sverige? Då kan du ha rätt till samhällsorientering, en kurs på 100 timmar på ditt modersmål eller annat språk som du behärskar väl.

Du får kunskaper om dina rättigheter och skyldigheter, om svensk demokrati och hur samhället är organiserat. Kursen ger dig viktig information – för en bra start i Sverige!


Kursen gäller för dig som:

– varit folkbokförd i en svensk kommun i högst tre år

– kommer från ett land utanför EES-området/ Schweiz

– har fått uppehållstillstånd på grund av anknytning

– är mellan 18 och 64 år


Du hittar aktuell information om samhällsorientering för anhöriginvandrare på webbplatsen https://nyistockholm.se/svenska/cso-kurser/nyheter/ Länk till annan webbplats.


För anmälan till samhällsorientering för anhöriginvandrare kontakta Komvux Värmdös studie- och yrkesvägledare.

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarSenast publicerad: